به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، سراغ علی جهانگیری از اساتید مشاوره و معاون آموزشی دانشگاه پیام نور بجنورد رفته ایم که تحقیقات جامعی را پیرامون مسئله مواد مخدر انجام داده است تا از دیدگاه او نیز به ابعاد مسئله اعتیاد دانشجویی بپردازیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در این خصوص گفت: سن اعتیاد بسیار کاهش یافته و اگر در گذشته در سنین جوانی گرایش به مواد مخدر وجود داشت، امروزه این گرایش به سنین نوجوانی و پیش از نوجوانی رسیده است.
وی افزود: متاسفانه در جامعه تغیراتی در شیوه، نوع و سن مصرف مواد مخدر ایجاد شده و اگر گرایش افراد، در گذشته به استفاده از مواد مخدر سنتی بود امروزه گرایش به سمت مواد مخدر صنعتی کشیده شده است.
اعتیاد برای خانم ها آسیب های بسیار بیشتری در پی دارد
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد، اظهار کرد: نسبت اعتیاد آقایان به خانمها زیادتر است؛ اما نسبت به گذشته متاسفانه خانمهای گرفتار اعتیاد نیز افزایش یافتهاند.
وی تاکید کرد: استفاده خانمها از مواد مخدر تبعات و آسیبهای بیشتری دارد.
جهانگیری عنوان کرد: اگر یک دانشجو دختر گرفتار اعتیاد شود میتواند عوارض و آسیبهای بسیار منفیتری نسبت به پسران بر روی او ایجاد کند و این دانشجو میتواند افراد بیشتری را آلوده کند.
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد، گفت: گرایش امروز دانشجویان به سمت استفاده از مواد مخدر صنعتی است و بیشترین ماده مصرفی بین دانشجویان به حشیش و خانواده حشیش تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: حشیش شایعترین ماده غیر قانونی در سراسر جهان و از گیاهی به نام شاهدانه هندی كه شبیه گزنه است به دست میآید.
این فعال مشاوره عنوان کرد: بخش های مختلف این گیاه حاوی مواد فعال بوده و بسته به محلی كه مورد استفاده قرار میگیرد، قدرت های مختلفی دارند.
حشیش و آثار جسمی و روانی آن
جهانگیری، اظهار کرد: حشیش صمغ چسبندهای است كه از گیاه شاهدانه بدست میآید که به صورت قالبی در میآورند به رنگ سبز خاكستری و یا قهوهای مایل به سبز.
وی با اشاره به اینکه روغن حشیش قویترین فرم این ماده است، گفت: نامهای رایج این ماده ماریجوآنا، گراس، علف، بنگ، جرس،Joint ، سیگاری و حشیش است که خاصیت نعشه آوری قوی دارد.
وی گفت: عوارض جسمانی كه به دنبال مصرف حشیش ایجاد میشود که عبارتند از افزایش فشار خون، افزایش اشتها، قرمز شدن چشمها، تند شدن ضربان قلب، اختلال حافظه، گیجی، بیتوجهی به اطراف ، تغییر در درک، رنگ و صدا، بیماریهای تنفسی مزمن، سرطان ریه، از بین رفتن سلولهای مغزی (پوك شدن مغز)، نازایی در زنان و عقیمی در مردان.
جهانگیری در خصوص علائم روانی ایجاد شده در زمینه مصرف حشیش افزود: شنیدن صداهای غیر واقعی، صحبتهای نامربوط و رفتارهای غیرعادی، اضطراب و افسردگی که در عرض چند دقیقه شروع میشود و بسته به میزان مصرف چند ساعت طول میكشد از این دسته است.
وی آثار دیگر مصرف حشیش را در فرد استفاده کننده خندههای بیدلیل، کم شدن علاقه و بیانگیزه بودن برای زندگی (سندرم بی انگیزشی) نسبت به شغل و خانواده، توهم اغلب همراه با حالت پارانویایی خصوصاً در زمان مصرف زیاد حشیش، تندمزاجی، پرحرفی، بی قراری، احساس طردشدگی، ترس و وحشت اعلام کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد، در ادامه افزود: اختلال رواني شديد و پايدار، كم شدن علاقه و انگيزه براي زندگي، شغل و روابط اجتماعي و خانوادگي از آثار مصرف حشیش است.
ماده مصرفی در بین دانشجویان حشیش و قرص های روان گردان است
جهانگیری عنوان کرد: عموما بیشترین ماده مصرفی در بین دانشجویان در مرحله اول حشیش و در مرحله دوم بیشترین گرایش دانشجویان به مصرف قرصهای روانگردان و مواد مخدر صنعتی مانند کراک و شیشه است.
وی بیان کرد: استفاده از مواد مخدر صنعتی به دلیل اینکه آسان در اختیار و بدون بو است جوانان خصوصا دانشجویان را به سمت خود جذب میکند.
جهانگیری گفت: مهمترین عاملی که باعث گرایش اشخاص به سمت مواد مخدر است، داشتن نگرش مثبت پنهان در جامعه نسبت به استفاده از مواد مخدر است.
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد از جمله باورهای اشتباه و توجیهی در میان اشخاص برای گرفتار شدن متفاوت دانست و اذعان کرد: عدهای از افراد با بهانه تمرکز حواس در ایام امتحانات، بهبود بیماری و تسکین درد، از بین بردن ناراحتی، بوجود آمدن شکست عاطفی و کسب خوشی گرفتار اعتیاد خواهند شد.
وی تصریح کرد: شاید عموم مردم مصرف مواد مخدر را اشتباه میدانند اما در اکثر مواقع در زمان بروز مشکل به هم دیگر پیشنهاد مصرف مواد مخدر میدهند.
در ترک اعتیاد به بعد روانی توجه نمی شود
جهانگیری بیان کرد: اعتیاد نقش پررنگی در بوجود آمدن آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق، کودکان خیابانی و زنان آسیب دیده دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد، گفت: فردی که گرفتار اعتیاد میشود در طول مدت اعتیاد خود شش نفر، را گرفتار خواهد کرد کافی است یک دانشجو، وابستگی کوچکی نسبت به مواد مخدر داشته باشد میتواند افراد بسیاری را گرفتار و آلوده اعتیاد کند.
وی افزود: ترک کردن مواد مخدر عوارض بسیاری دارد و متاسفانه در درمان اعتیاد فقط به مرحله سمزدایی توجه میشود و سعی میشود تنها شخص از لحاظ جسمی اعتیاد را ترک کند.
جهانگیری اظهار کرد: فرد آلوده به مصرف مواد مخدر باید از لحاظ روانی وابستگی خود را ترک کند و در این زمینه باید به شخص آسیبدیده چه از لحاظ اجتماعی و خانواده بسیار توجه و رسیدگی شود.
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور بجنورد، در ادامه عنوان کرد: برای اینکه مسائل و مشکلات اشخاصی که گرفتار اعتیاد هستند رفع شود، باید در گروه درمانیها شرکت کنند و در این فضاها بحث شود تا شخص قبل از درمان جسمی از لحاظ روحی و روانی آماده شود و با خواست اعتیاد را کنار بگذارد.
وی اذعان کرد: عموما 90 درصد از اشخاصی که گرفتار اعتیاد میشوند قطعا از جنبه روانی دچار مشکل خواهند بود که باید از لحاظ روانپزشکی مورد ارزیابی قرار گیرند و افسردگیها و بقیه مشکلات روانی آنها رفع شود.
جهانگیری در پایان خاطرنشان کرد: درمان سم زدایی و جسمانی فرد گرفتار در اعتیاد با داروها بسیار آسانتر از مشکلات روانی که در شخص ایجاد میشود است مهم این است که این فرد در دراز مدت بتواند خود را نگه دارد.